Tips

Bröllopsplaneringen och trycksaker

Du tänker kanske att det är väl bara ett inbjudningskort som behövs? Men faktum är att det finns många olika trycksaker som kan göra ert bröllop smidigare och bättre. Save-the-date kort, tackkort, bordsplaceringskartor och namnskyltar gör att bröllopet blir enklare att organisera och ger dina gäster en bättre upplevelse.

Bröllop är en stor affär. Ni investerar inte bara i er kärlek utan också i en fest som förhoppningsvis kommer att bli ett minne för livet. Ni vill förmodligen att allt ska vara så enkelt och smidigt som möjligt och att trycka trycksaker för bröllopet är ett sätt att uppnå detta.

Rätt information i trycksaker

Det är förmodligen en hel del information som ni kommer att behöva förmedla till era gäster och därför kan det vara aktuellt att beställa trycksaker för bröllop. Det första du tänker på är kanske ett inbjudningskort men innan dess kanske ni kommer att vilja skicka ut ett ”save the date-kort”. Ett sådant kort gör att gästerna kan boka in datumet för bröllopet trots att ni inte har tillräckligt med detaljer på plats för att kunna skicka ut inbjudan. När ni sedan skickar ut själva inbjudningskortet så ska det innehålla all väsentlig information för bröllopet. Detta är viktigt eftersom det sätter tonen för vilket typ av bröllop ni vill ha.

Andra trycksaker som kan vara aktuella för ert bröllop är vigselprogrammet. Där bör man kunna läsa om vigselns olika delar och det delas med fördel ut när gästerna anländer till kyrkan eller platsen för vigseln. Ett festprogram är en annan av de trycksaker ni kanske vill beställa. Detta placerar ni vid varje gästs plats och det innehåller oftast information om festen och programmet för kvällen. Vid de enskilda kuverten eller på bordet kan ni även ha en meny som visar vilka rätter som kommer serveras. En placeringskarta underlättar för gästerna att hitta sin plats. Andra trycksaker för bröllop som kan vara aktuella för er är skyltar med bordsnummer och namnskyltar för att alla gäster enkelt ska hitta till sin plats. Eller varför inte trycka ett tackkort? Det är ett fint sätt att tacka era gäster för deras närvaro och kanske även för bröllopsgåvan.

Vem tar hand om gräsmattan?

Vem tar hand om gräsmattan?

En vacker park eller en fin trädgård är alltid kul att titta på. Det är på många sätt ett bevis på att samhället fungerar. Civilisationen har fått bukt på naturens makter och kan forma dessa på ett estetiskt tilltalande och framför allt ordnat sätt. Det finns dock flera parter som ansvarar för skötsel av grönytor.

Kommunens jobb

Först och främst har vi kommunen. Du kan räkna med att det finns en plan för hur skötsel av grönytor ska utföras. Det ska finnas både en skötselplan som visar vilka områden i kommunen som ska skötas om samt en beskrivning som anger vad som ska göras. Beskrivningen kan vara mycket detaljerad och ange enskilda aktiviteter som de förväntar sig ska utföras. Det kan till exempel handla om att avlägsna alla synliga grenar och löv från ett område, samt även ta bort skräp och andra främmande föremål.

En skötselplan brukar vanligtvis ange vilka som är kommunens olika grönytor och hur ofta dessa ska skötas. Det är vanligt att man prioriterar vissa områden extra, exempelvis infarter, diken och vägrenar. Vissa grönområden ska klippas korta, vilket innebär att de klipps eller sköts om i tätare intervall.

Föreningens jobb

Det finns även föreningar inom vissa bostadsområden som tar hand om skötsel av grönytor på egen hand. Tanken bakom dessa föreningar var att man ville ge de boende mer att säga till för det egna området. Många föreningar har själva tagit ansvar för sin skötsel av grönytor. Det innebär att gräsmattor, träd, buskar och dylikt klipps och sköts av föreningens egna medlemmar.

Det personliga jobbet

Har du själv en trädgård? Då är det ditt ansvar att ta hand om denna grönyta. Exakt hur mycket jobb du lägger ned på din trädgård är helt upp till dig. Det finns alltid möjlighet att skapa en fantastisk yta som du även använder, speciellt om du är duktig på att planera. Ett tips är att försöka tänka i ”rum”, även ute i naturen. Ett rum kan exempelvis användas för att grilla, för att fika eller för att umgås.

Det finns gott om företag som du kan vända dig till om du vill lägga över skötsel av grönytor till någon annan. Dessa företag kan hjälpa dig med flera olika typer av tjänster, exempelvis:

  • Gräsklippning
  • Vård av gräsmatta
  • Plantering
  • Rabattrensning

Även trädbeskäring och trädfällning är viktiga delar av grönytan som du måste ta hand om, speciellt om du har ett träd i trädgården. 

Journalisten som driver blogg

Karl Fredrik Virtanen föddes den 15 november 1971 i Motala. Fredrik Virtanen är numera tre-barnsfar men kanske mest känd som journalist på Aftonbladet och krönikör på vänsterkanten. Sedan han blev pappa har han blivit mindre självcentrerad och detta märks också i hans skrivande. Virtanen älskar att uttrycka sin åsikt och gör det både genom krönikor, artiklar, böcker, tv-program och numera också i en podcast som han deltar i tillsammans med den kände högerdebattören Roland Poirier Martinsson. Det är en intressant duo som är oense om det mesta men som samtidigt kan föra intressanta diskussioner både på ett politiskt och filosofiskt plan. Tanken är att det ska komma ett nytt avsnitt varje vecka.

Bloggaren Fredrik Virtanen

Ett annat uttrycksmedel för Fredrik Virtanen är hans blogg. Bloggen inleddes redan 2005 när det skulle bli rökförbud på alla svenska restauranger och krogar. Aftonbladet skapade då en en blogg tillsammans med Virtanen som hette ”Fimpa!” där han beskriver sin kamp för att sluta röka. Bloggen fortsatte under flera år och från att i början bara ha handlat om hur det är att sluta röka kom den även att handla om Virtanens personliga liv och blev som en slags dagbok. Bloggen kom senare att ligga till grund för en bok som Fredrik Virtanen har gett ut.

Författaren Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen har skrivit flera böcker varav en av dem heter ”Olyckligt kär i ingen speciell”. Den tar sin avstamp i hur det är att sluta röka men fortsätter sedan genom Stockholms natt- och musikliv. Det är en personligt skriven bok som blandar högt och lågt. Den är skriven som en dagbok som blandar enkla texter om vad Fredrik Virtanen har ätit till lunch, vilken musik han gillar och mer komplexa texter om kärlek och synen på det västerländska samhället.

Programledaren Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen var under flera år programledare i den egna talkshowen Studio Virtanen i TV8. Programmet sändes i 220 avsnitt och blev särskilt omskrivet när Regina Lund lämnade studion trots att det var direktsändning. Fredrik Virtanen frågade Regina Lund om vad hon och fästmannen Joakim Thåström brukade titta på för filmer. Lund blev då arg och upprörd och reste sig och lämnade studion. Efter ett tag kom hon dock tillbaka men vill endast läsa hennes egna dikter. Förutom Regina Lund var även Horace Engdahl och Thorsten Flinck gäster.

Intervjuaren Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen har genom sitt yrke som journalist intervjuat ett stort antal svenska och internationella personligheter. När han var korrespondent för Aftonbladet intervjuade han Georges Bush och hemma i Sverige har han bland annat intervjuat Ulf Lundell, Louise Hoffsten, Eva Dahlgren, Stefan Löfven och Bodil Malmsten med flera. Han har också varit programledare för ett tvåspråkigt Karlavagnen som sändes på både finska och svenska i Sveriges Radio P4 tillsammans med Marjaana Kytö. Han har även gjort intervjuer i programmet ”Söndagsintervjun” i Aftonbladet. Fredrik Virtanen försöker alltid få intervjuobjektet att känna sig bekväm med intervjusituationen. Om den person man intervjuar blir irriterad så blir det nämligen ofta ingen bra intervju.

Vad skiljer hemlarmen åt?

Vad skiljer hemlarmen åt?

Många känner sig tryggare med ett hemlarm. Är man borta kan larmet slås på och i det fall larmet har direktkontakt med larmcentralen kan väktare skickas ut om skalskyddet bryts. Är man hemma går det också att ha larmet på om man exempelvis befinner sig i källaren och rädd för inbrott. Det ger alltså en trygghet oavsett om man är hemma eller inte. Hemlarm som hemlarm? Nej, inte alls. Det är stor skillnad på de larm som erbjuds på den svenska marknaden. 

Direktkontakt med larmcentral

En av de största skillnaderna är om larmet är kopplat till larmcentral eller inte. Om det inte är kopplat brukar det inte finnas någon månadskostnad (eller en mycket liten). Går larmet ljuder sirenen och larmet kan även skicka ett sms till dig om att något har hänt. 

Det kan vara en lagom nivå om man exempelvis vill ha bevakning på sommarstugan men inte är beredd att betala vad det kostar att ha direktkontakt med larmcentral. Har man hemlarm på sin bostad rekommenderas däremot kontakt med larmcentral så att väktare snabbt kan åka ut. 

Alla delar

Alla hemlarm larmar vid inbrott. Men sen kommer skillnaderna. Ett komplett larm kan innebära rökdetektorer (som kan kommunicera med varandra) på flera våningar samt eventuellt fuktlarm i det fall man behöver övervaka fuktnivån någonstans. 

Totalkostnad första året – och löpande

Första året blir det oftast en högre kostnad för hemlarmet än kommande år. Detta eftersom det vanligtvis uppkommer en installationsavgift och/eller startkostnad. Att jämföra hemlarm enbart utifrån vad det kostar första året blir därmed missvisande. 

Kommande år är det den löpande abonnemangskostnaden som uppstår. Man kan alltså jämföra både kostnaden första året och följande år för att se vilket som är billigast. Samtidigt finns det konkreta skillnader mellan de olika hemlarmen så man bör i första hand leta efter larm som har de funktioner som man önskar – inte enbart titta efter lägsta pris. 

Utryckningskostnad

Ett alternativ är att utryckning kan ske hur ofta som helst utan att någon extra kostnad uppstår. Ett annat alternativ att man har ett visst antal utryckningar gratis per år och sedan får betala för resterande. 

Mobilapp

Det är inte ett måste – men näst intill. Att ha en app som är kopplad till larmet skapar en otrolig flexibilitet. Du kan stänga av larmet var du än är och se om det är påkopplat när som helst. Du kan även se klockslag då larmet slogs av/på. Vissa larmbolag ger även ut så kallade smartplugs. Det är pluggar som sätts i vägguttaget och som sedan exempelvis lampor sätts i. Pluggarna kan sedan programmeras via appen så att de exempelvis fungerar som en timer. 

Känner du dig osäker så prata med flera återförsäljare av hemlarm och bilda dig en egen uppfattning innan du bestämmer dig. Skriv heller aldrig på långa avtal – du ska ha möjligheten att ångra dig. 

Hur många får hjälp via assistansbolag?

I april 2018 hade 14 638 individer personlig assistent. Det var då personer som antingen fick assistans via ett assistansbolag, via kommunen, via arbetsgivare eller ett assistanskooperativ. Även om skillnaderna inte vara stora så var det fler män än kvinnor. Av någon anledning visade även statistiken att männen fick något mer timmar beviljade varje vecka. Men hur många valde att anlita ett assistansbolag i Sverige? Är det fler eller färre än de som får assistans från exempelvis kommunen och hur ser utvecklingen ut?

Antal personer som valt assistansbolag

På assistanskoll.se kan man se statistik över vilken assistanssamordnare som valts av de som fått beviljad assistans. Detta även bakåt i tiden till och med år 2002. Därmed går det att se trender och vilken utveckling som sker. Tydligt är att assistansbolagen får allt fler kunder medan exempelvis kommunen tappar. År 2002 var det ca 7000 personer som fick hjälp av någon kommun i Sverige. Det kan ställas mot 1708 personer som fick hjälp av ett assistansbolag. Utvecklingen sedan dess har minst sagt gynnat assistansbolagen.

År 2006 var det 7951 personer som fick hjälp av kommunal assistans. Det hade alltså ökat sedan tidigare år men det hade även totala antalet personer med assistans. För samtidigt hade assistansbolagen ökat sin siffra från 1708 till 4111. Än så länge leder kommunen även om assistansbolagen tagit ett rejält kliv framåt. Brytpunkten kommer någon gång i mitten av 2011. Då skär nämligen antalet personer som får assistans via bolag genom antalet som får assistans via kommunen. I det läget låg bägge på 6800 var. Kommunen hade därmed alltså planat ut och svängt ner något medan assistansbolag ökat kraftigt år från år. Under 2013 kom så det riktigt stora rycket. Kommunen föll kraftigt medan bolagen ökade kraftigt. Den största skillnaden mellan dessa var 2015. Detta med 10508 hos assistansbolagen personer mot 3966 personer hos kommunen.

Olika vägar till assistans

Som nämndes i inledningen finns det olika vägar till assistans i Sverige. Idag är assistansbolag överlägset vanligast och något som alltså ökat i popularitet över tid. På andra plats kommer alltså kommunen. Men sedan finns det två till alternativ. Brukarkooperativ finns också i vissa delar av Sverige. År 2018 var det ca 1000 personer som fick hjälp via ett sådant kooperativ. Sista alternativet är att få assistansen helt via sin arbetsgivare. Det var däremot mycket få som fick det. År 2018 var siffran på 233.

Att bli pensionär – vad behöver du tänka på innan?

Beslutet är taget, det är dags att gå i pension! Du har jobbat alldeles för stor del av ditt liv så nu är det dags att njuta av att bara vara. Men vad kan vara bra att tänka på innan? Behöver du ens tänka på något eller är det bara att bli pensionär? Jo, nog finns det lite saker att tänka på.

Var ute i god tid

Att bli pensionär är inte speciellt komplicerat, men pensionen är något du behöver ansöka om själv. Har du haft tjänstepension ska du i god tid, minst 3 månader innan du går i pension, ansöka om denna från bolaget som förvaltar den. Samma gäller för den allmänna pensionen som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten. För att ansöka måste du ha fyllt minst 60 år och för att få lov att ta ut din pension måste du ha fyllt minst 61, så ingen idé att vara ute i alldeles för god tid!

Planera för ett liv efter

Att bli pensionär är en stor förändring för många. Att ha ett jobb, även ett man kanske inte trivs helt med, ger ändå en form av mening med mångas dag. Det finns en mening med att stiga upp på morgonen, duscha och klä på sig. Och på jobbet känner man ofta en slags tillhörighet. Det är inte ovanligt att många definierar sig efter sitt jobb och att en självkänsla bygger på sin jobbidentitet. Arbetskamraterna som du ser oftare än din egen familj, blir både på gott och på ont, som en extra familj. Några av arbetskamraterna kanske är personer du inte trivs tillräckligt mycket med för att träffas på fritiden, men samtidigt tycker du personerna är trevliga och ni har haft många samtal på fikarasten.

Hitta din passion

Vad händer då när allt detta plötsligt försvinner? Många tycker det är fantastiskt, äntligen kan de göra det de alltid har drömt om att göra men aldrig haft tid för. Men för många blir det lite av en chock. I början kanske det känns som en semester och alla är glada, men efter ett tag är det många som börjar inse att de inte riktigt vet vem de är utan ett jobb. De känner sig kanske både vilsna och ensamma. Ett sätt att hjälpa detta är att planera för ett liv efter du har slutat jobba. De säger att de första 10 åren är de viktigaste, för att få rutin. Så sätt nya mål, påbörja intressanta projekt och håll nära kontakt med vänner och familj utanför jobbet! Se till att du känner att du varje dag har något intressant eller viktigt att göra.

Adidas skor inspireras av teknik

Bland skoföretagen runt om i världen är det få som har samma progressiva egenskaper som Adidas. Här kan man ofta se trender starta och nya material testas innan de når ut till den större marknad som finns. Adidas skor är många gånger förstahandsvalet för idrottare och man har under sina år lagt grunden för någonting som inte endast är ett företag utan ett helt fenomen. Nu för tiden kan man se Adidas streck på allt ifrån kläder till skor, väskor, kepsar och utrustning. De är sponsorer till några av de största idrottshändelserna och ligger bakom en rad forskning.

När det kommer till Adidas skor finns det åtskilligt att nämna. Deras klassiker som L.A Trainer eller stan smith, känner de flesta till. Samtidigt är det inte bland retroskorna som de stora nyheterna finns. Istället gäller det att titta bland de nyare löparskorna för att hitta vad som ofta senare rullas ut till övriga kollektioner. Här testas material, greppförmåga, dämpning, slitage osv. Genom att hitta innovativ dämpning kan man göra träningen till en ny upplevelse där man flyger fram utan ansträngning. Övriga sporter där materialkunskap och egenskaper kommer väl till pass är fotboll, golf, walking med mera. Adidas har gjort sig ett namn inte minst inom Golf och fotboll. Skorna gör stor skillnad och komfort skall förenas med egenskaper som hjälper till att hålla foten i kontakt med underlaget.

Köpa Adidas skor via dator

Som alltid kan man hitta mycket av vad man önskar köpa in via internet. Utbudet Adidas skor är enormt och det är få butiker som kan hålla allting tillgängligt samtidigt. Här kommer nätföretag som ett alternativ. Handlar man Adidas skor via nätet kan man få tillgång till så gott som alla skovarianter och dessutom till bra pris. Handlar man via Footway som finns i Sverige, kan man räkna med att få sin leverans inom några dagar. På så vis har internethandeln utmanat fysiska butikerna ordentligt. Inte bara i fråga om Adidas skor utan även i andra varuområden.

Här finns information och sortiment när det rör sig om Adidas skor på nätet.

Klassisk smörgåstårta

Att göra, eller köpa för den delens skull, en riktigt god smörgåstårta är en höjdare. Den har många fördelar: den är god, den är en äkta svensk klassiker, man kan bjuda den vid flera olika tillfällen och den kan varieras nästan i all oändlighet för att passa många olika smaker och tycken! Smörgåstårtan är hyllad, och med all rätta! Den passar som sagt att bjuda på i många olika situationer, allt från skolavslutning och studentfesten till midsommarfesten eller efter dopet.

Är kvalitet och finess viktigt, gör man rätt i att anlita proffs inom smörgåstårtor.

Recept på en klassisk smörgåstårta

Nedan får du ett tips på hur du gör en god och klassisk smörgåstårta. Receptet nedan är beräknat att räcka till cirka 12 portioner. Först och främst behöver du kanske den viktigaste ingrediensen, nämligen 24 styck vitt bröd. Sedan behöver du fylla smörgåstårtan med olika lager och mellan dessa lager behöver du således göra olika fyllningar. Ett tips på fyllning i det undre lagret, om man går nerifrån och upp, är:

200 gram skinka
2 dl gräddfil
1,5 dl majonnäs
1 dl finhackad persilja
Salt och peppar

Du bör först skära bort kanterna på brödet. Lägg sedan två brödskivor på bredden och tre på längden på en större bricka (så att hela smörgåstårtan får plats). Skär skinkan i små bitar. Du blandar sedan skinkan, gräddfilen, majonnäsen, persiljan och salt och peppar till en röra som du till hälften breder på det undre lagret av bröd. Sedan lägger du ett nytt lager av bröd (gärna så att de täcker skarvarna i det undre lagret eftersom tårtan då håller ihop bättre) och lägger på en fyllning som skulle kunna vara som denna:

200 gram bredbar leverpastej
¾ dl vispgrädde
1,5 dl finhackad smörgåsgurka

Dessa ingredienser rör du också samman i en bunke och breder på tillsammans med den andra hälften av den första fyllningen. Sedan lägger du över ett lager av bröd igen. Sedan blandar du 2 dl majonnäs och 2 dl gräddfil till en röra och bred den över hela smörgåstårtan. Sedan är det dags för det riktigt roliga – nämligen garnering! Ett exempel på garnering av smörgåstårtan är att skiva en gurka i tunna skivor och sätt fast dem runt hela smörgåstårtan. Ovanpå den klassiska smörgåstårtan kan du till exempel ha skinka (cirka 200 gram), ost (cirka 200 gram i skivor), vindruvor (cirka 100 gram) samt machésallad. Ett sista tips är också att låta den stå minst ett dygn innan du serverar den för då blir den nämligen extra saftig och god!

Att införskaffa en barncykel

Att införskaffa en barncykel

När man ska lära sig cykla så är det bästa att använda en barncykel i lagom storlek till barnet. En barncykel kan man till exempel köpa på Blocket eller Tradera. Vill du hellre ha en oanvänd barncykel kan du besöka en cykelaffär eller till och med en bensinmack. Det finns också många butiker på internet som säljer barncyklar. Många sportaffärer har både fysiska och digitala butiker där du enkelt kan köpa en barncykel. Det man ska tänka på är att barn snabbt växer ur sin cykel så det är egentligen inte lönt att lägga för mycket pengar på en barncykel.

Att lära sig använda en barncykel 

När man ska lära sig att cykla på en barncykel ska man alltid använda hjälm. Den får inte vara för stor, då riskerar den att ramla av och skyddar inte barnens huvud som den ska. För mindre barn ska man alltid ha en hjälm med ett grönt spänne. Ett sådant spänne öppnar sig själv om barnet skulle fastna någonstans och på så sätt minskar man stryprisken. Innan man ska använda barncykeln ska man alltid ta på sig hjälmen, tänk på att vara försiktig när du spänner fast den under ditt barns haka eftersom huden lätt kläms och det gör ont.

Vilka hjälpmedel behöver en barncykel?

Egentligen behövs inga hjälpmedel alls när man använder en barncykel. Traditionellt så har många barncyklar varit utrustade med stödhjul och så har barnet kunnat cykla runt och lära känna sin barncykel. Efter en tid tar man bort stödhjulen och då får en vuxen hålla i pakethållaren eller i barnet och springa efter barnet medan hen cyklar. Det kan dock vara ganska jobbigt både för hjärtat och ryggen. För att skona ryggen köper en del föräldrar en speciell stång som man skruvar fast i barncykeln. Då slipper man springa omkring dubbelvikt och man kan fortfarande hjälpa barnet att hålla balansen. 

Kombinera barncykel med en springcykel 

Ett annat alternativ är att skippa stödhjul och stång och ge barnet en så kallad springcykel. Ofta går det faktiskt fortare för barnet att lära sig hålla balansen om man inte har några hjälpmedel som stödhjul eller stång. En springcykel ser ut som en vanlig liten barncykel men den saknar pedaler och har ofta inga ekrar. Barnet ska nå ner med fötterna till marken och på egen hand öva upp sitt balanssinne. En del springcyklar är utrustade med både fotbroms och handbroms för extra säkerhet. 

Smörgåstårta i Stockholm

Det går att jämföra priser på allt från mobiler och böcker till skor och tårtor. Att det är lönsamt att jämföra visar sig när flera butiker som säljer smörgåstårtor på Östermalm ställs mot varandra. Samtidigt bör man fråga sig vad som egentligen jämförs.

Den som kollar vad olika butiker och cateringföretag på Östermalm tar för smörgåstårtor kommer snabbt att se att prisskillnaderna är mycket stora. Många anger priset per person och där kan prisnivåerna skilja på 30 – 40 %. För de som lägger fokus på priset och vill ha en så billig smörgåstårta som möjligt är självklart en lösning att tillverka den själv och välja så billiga råvaror som möjligt. Vill man däremot köpa en färdig tårta finns det alltså flera olika prisnivåer att välja på. Genom att välja enkla modeller med enbart ost/skinka/ägg osv. så hålls priset nere medan priset blir högre om räkor eller mer lyxiga tillbehör önskas. Till stor del handlar det alltså om vad smörgåstårtan är uppbyggd av för ingredienser. Därmed blir det även något missvisande när priserna ställs mot varandra. Även om flera aktörer presenterar en tårta med ”Lax och räkor” så innebär det inte heller att det exakt samma tårta. Detta i likhet med att två restauranger med hamburgare kan servera relativt olika rätter.

Välja smörgåstårta

Utöver innehåll och kvalité skiljer sig tilläggstjänsterna hos företagen. Tjänster som i vissa fall kan vara värda att betala extra för och hos vissa företag ingår helt gratis. En del företag har exempelvis gratis utkörning av smörgåstårtorna om ordersumman övergår en viss nivå. Andra har ett mindre tillägg för utkörning medan vissa inte ens erbjuder denna tjänst. Det sista gäller framförallt matbutiker som primärt har en annan tjänst men som även tillverkar tårtor. När flera företag på Östermalm ställdes mot varandra var det tydligt att det finns stora prisskillnader. Men lika tydligt var det att priset speglar mer än bara mängden tårta man får för pengarna. Som i många branscher betalar man även för kvalité, service och hantverk. För vissa väger detta tyngre än ett lågt pris – medan andra enbart vill betala så lite som möjligt.

I Stockholm finns åtskilliga cateringföretag. Ett som har fokuserat på att förfina utbudet är detta företag. Se utbudet för smörgåstårta på Östermalm här.