Enkla och roliga tärningsspel för barn

Tärningsspel är en perfekt introduktion i sällskapsspelens värld för dom små – att slå tärningar och räkna dom små prickarna är både roligt och lärorikt. Det finns flera spel som passar för barn, till exempel ”lusen” men det går förstås även att hitta på egna spel.

Miniyatzy

En riktigt klassiker när det kommer till tärningsspel är Yatzy och även om den vanliga varianten passar även för barn så kan det vara en idé att börja med den enklare versionen som kallas för miniyatzy. Detta går ut på samma sak men innehåller färre kombinationer att spara på, vilket både gör att det är lite enklare och går lite fortare att genomföra.

Lusen

Lusen är ett perfekt tärningsspel för dom små och allt som behövs är en tärning, papper och penna. Varje spelare får varsin förbestämd siffra och när denne kastar tärningen och den visar den rätta siffran får spelaren rita en del av en lus på sitt papper. Den färdiga lusen ska ha ett antal olika kroppsdelar, bestående av:

  • En kropp (mage)
  • Ett huvud
  • Hals
  • Svans
  • 6 ben
  • 2 ögon
  • Mun

Den som först kan rita färdigt sin lus vinner spelet – en perfekt aktivitet i situationer som kräver stillasittande.

100

100 är ett även det ett perfekt tärningsspel för barn – kanske speciellt för dom som håller på att lära sig räkna. För att genomföra det behövs två tärningar och det gäller att komma upp till 100 ”poäng” först.

För att göra det till en större utmaning går det att ändra reglerna lite efter eget tycke och smak – till exempel kan en av sidorna på tärningen, exempelvis den med fem prickar, innebära fem minuspoäng i stället för pluspoäng.

Hitta på egna tärningsspel

En av fördelarna med tärningar är att dom går att använda till mycket och med lite fantasi är kan det vara roligt att hitta på ett eget tärningsspel. Gör om lusen till ”katten” eller något annat djur eller figur, slå en tärning fem gånger var och se vem som för högst poäng eller hitta på ett enkelt uppdrag att utföra för respektive siffra på tärningen.

Det är som sagt bara fantasin som sätter gränserna och barn kan minst sagt vara påhittiga – så ta fram ett gäng tärningar och se vart det bär!