Vad skiljer hemlarmen åt?

Vad skiljer hemlarmen åt?

Många känner sig tryggare med ett hemlarm. Är man borta kan larmet slås på och i det fall larmet har direktkontakt med larmcentralen kan väktare skickas ut om skalskyddet bryts. Är man hemma går det också att ha larmet på om man exempelvis befinner sig i källaren och rädd för inbrott. Det ger alltså en trygghet oavsett om man är hemma eller inte. Hemlarm som hemlarm? Nej, inte alls. Det är stor skillnad på de larm som erbjuds på den svenska marknaden. 

Direktkontakt med larmcentral

En av de största skillnaderna är om larmet är kopplat till larmcentral eller inte. Om det inte är kopplat brukar det inte finnas någon månadskostnad (eller en mycket liten). Går larmet ljuder sirenen och larmet kan även skicka ett sms till dig om att något har hänt. 

Det kan vara en lagom nivå om man exempelvis vill ha bevakning på sommarstugan men inte är beredd att betala vad det kostar att ha direktkontakt med larmcentral. Har man hemlarm på sin bostad rekommenderas däremot kontakt med larmcentral så att väktare snabbt kan åka ut. 

Alla delar

Alla hemlarm larmar vid inbrott. Men sen kommer skillnaderna. Ett komplett larm kan innebära rökdetektorer (som kan kommunicera med varandra) på flera våningar samt eventuellt fuktlarm i det fall man behöver övervaka fuktnivån någonstans. 

Totalkostnad första året – och löpande

Första året blir det oftast en högre kostnad för hemlarmet än kommande år. Detta eftersom det vanligtvis uppkommer en installationsavgift och/eller startkostnad. Att jämföra hemlarm enbart utifrån vad det kostar första året blir därmed missvisande. 

Kommande år är det den löpande abonnemangskostnaden som uppstår. Man kan alltså jämföra både kostnaden första året och följande år för att se vilket som är billigast. Samtidigt finns det konkreta skillnader mellan de olika hemlarmen så man bör i första hand leta efter larm som har de funktioner som man önskar – inte enbart titta efter lägsta pris. 

Utryckningskostnad

Ett alternativ är att utryckning kan ske hur ofta som helst utan att någon extra kostnad uppstår. Ett annat alternativ att man har ett visst antal utryckningar gratis per år och sedan får betala för resterande. 

Mobilapp

Det är inte ett måste – men näst intill. Att ha en app som är kopplad till larmet skapar en otrolig flexibilitet. Du kan stänga av larmet var du än är och se om det är påkopplat när som helst. Du kan även se klockslag då larmet slogs av/på. Vissa larmbolag ger även ut så kallade smartplugs. Det är pluggar som sätts i vägguttaget och som sedan exempelvis lampor sätts i. Pluggarna kan sedan programmeras via appen så att de exempelvis fungerar som en timer. 

Känner du dig osäker så prata med flera återförsäljare av hemlarm och bilda dig en egen uppfattning innan du bestämmer dig. Skriv heller aldrig på långa avtal – du ska ha möjligheten att ångra dig.