Att införskaffa en barncykel

Att införskaffa en barncykel

När man ska lära sig cykla så är det bästa att använda en barncykel i lagom storlek till barnet. En barncykel kan man till exempel köpa på Blocket eller Tradera. Vill du hellre ha en oanvänd barncykel kan du besöka en cykelaffär eller till och med en bensinmack. Det finns också många butiker på internet som säljer barncyklar. Många sportaffärer har både fysiska och digitala butiker där du enkelt kan köpa en barncykel. Det man ska tänka på är att barn snabbt växer ur sin cykel så det är egentligen inte lönt att lägga för mycket pengar på en barncykel.

Att lära sig använda en barncykel 

När man ska lära sig att cykla på en barncykel ska man alltid använda hjälm. Den får inte vara för stor, då riskerar den att ramla av och skyddar inte barnens huvud som den ska. För mindre barn ska man alltid ha en hjälm med ett grönt spänne. Ett sådant spänne öppnar sig själv om barnet skulle fastna någonstans och på så sätt minskar man stryprisken. Innan man ska använda barncykeln ska man alltid ta på sig hjälmen, tänk på att vara försiktig när du spänner fast den under ditt barns haka eftersom huden lätt kläms och det gör ont.

Vilka hjälpmedel behöver en barncykel?

Egentligen behövs inga hjälpmedel alls när man använder en barncykel. Traditionellt så har många barncyklar varit utrustade med stödhjul och så har barnet kunnat cykla runt och lära känna sin barncykel. Efter en tid tar man bort stödhjulen och då får en vuxen hålla i pakethållaren eller i barnet och springa efter barnet medan hen cyklar. Det kan dock vara ganska jobbigt både för hjärtat och ryggen. För att skona ryggen köper en del föräldrar en speciell stång som man skruvar fast i barncykeln. Då slipper man springa omkring dubbelvikt och man kan fortfarande hjälpa barnet att hålla balansen. 

Kombinera barncykel med en springcykel 

Ett annat alternativ är att skippa stödhjul och stång och ge barnet en så kallad springcykel. Ofta går det faktiskt fortare för barnet att lära sig hålla balansen om man inte har några hjälpmedel som stödhjul eller stång. En springcykel ser ut som en vanlig liten barncykel men den saknar pedaler och har ofta inga ekrar. Barnet ska nå ner med fötterna till marken och på egen hand öva upp sitt balanssinne. En del springcyklar är utrustade med både fotbroms och handbroms för extra säkerhet.