Billiga cyklar: prisvärda MTB-cyklar

Många tänker på stadscyklar och andra enklare cyklar när de får höra begreppet “billiga cyklar”. Detta behöver dock inte vara fallet, utan det går även att hitta billiga MTB-cyklar, om man bara vet hur man ska leta. Här berättar vi allt du behöver veta för att kunna köpa en billig mountainbike.

Inte ens om du har en tight budget bör du vara förhindrad från att kunna hitta en riktigt bra och billig mountainbike. Världen är full av bra alternativ som inte behöver kosta skjortan. Oavsett om du vill köpa en sprillans ny cykel eller en begagnad sådan, är det inte särskilt svårt att hitta billiga cyklar.

Vad är egentligen bra och billiga cyklar?

När du köper en mountainbike vill du ha en stadig ram, bra och hållbar dämpning, och starka hjul och däck. När du letar efter en MTB behöver du dock tänka på vissa saker: Det första du behöver göra är att ta reda på hur mycket pengar du vill spendera, samt hur mycket pengar du har att tillgå. När du har din budget klar för dig, kan du ofta minska urvalet med omkring 80 procent. Därför är budgeten en bra riktlinje när du ska köpa en ny cykel. Det vore fantastiskt om du hade alla pengar i världen att köpa en cykel för, men för de flesta av oss är urvalet begränsat till billiga cyklar.

Skillnaden mellan en mountainbike som kostar 3 000 kronor och 9 000 kronor är väldigt stor, medan skillnaden mellan en cykel som kostar 9 000 kronor och en som kostar 60 000 kronor är ganska liten. Du kan ofta få en bra hardtail (en mountainbike) utan dämpning bak för omkring 7 000-8 000 kronor, helt ny. Om du vill ha en heldämpad cykel bör du inte spendera mindre än 15 000 kronor. Även om du kanske inte anser att det rör sig om billiga cyklar, är det bra cyklar.

Om din budget inte tillåter dig att köpa en cykel i denna prisklass bör du dock sluta titta på nya cyklar, och istället överväga att införskaffa en begagnad cykel. Även om du kan hitta billigare nya cyklar, är dessa av låg kvalitet och kommer i långa loppet kosta dig mer än vad du skulle spendera på att köpa en hygglig ny cykel!