Att göra, eller köpa för den delens skull, en riktigt god smörgåstårta är en höjdare. Den har många fördelar: den är god, den är en äkta svensk klassiker, man kan bjuda den vid flera olika tillfällen och den kan varieras nästan i all oändlighet för att passa många olika smaker och tycken! Smörgåstårtan är hyllad, och med all rätta! Den passar som sagt att bjuda på i många olika situationer, allt från skolavslutning och studentfesten till midsommarfesten eller efter dopet.
Är kvalitet och finess viktigt, gör man rätt i att anlita proffs inom smörgåstårtor.
Recept på en klassisk smörgåstårta
Nedan får du ett tips på hur du gör en god och klassisk smörgåstårta. Receptet nedan är beräknat att räcka till cirka 12 portioner. Först och främst behöver du kanske den viktigaste ingrediensen, nämligen 24 styck vitt bröd. Sedan behöver du fylla smörgåstårtan med olika lager och mellan dessa lager behöver du således göra olika fyllningar. Ett tips på fyllning i det undre lagret, om man går nerifrån och upp, är:
200 gram skinka
2 dl gräddfil
1,5 dl majonnäs
1 dl finhackad persilja
Salt och peppar
Du bör först skära bort kanterna på brödet. Lägg sedan två brödskivor på bredden och tre på längden på en större bricka (så att hela smörgåstårtan får plats). Skär skinkan i små bitar. Du blandar sedan skinkan, gräddfilen, majonnäsen, persiljan och salt och peppar till en röra som du till hälften breder på det undre lagret av bröd. Sedan lägger du ett nytt lager av bröd (gärna så att de täcker skarvarna i det undre lagret eftersom tårtan då håller ihop bättre) och lägger på en fyllning som skulle kunna vara som denna:
200 gram bredbar leverpastej
¾ dl vispgrädde
1,5 dl finhackad smörgåsgurka
Dessa ingredienser rör du också samman i en bunke och breder på tillsammans med den andra hälften av den första fyllningen. Sedan lägger du över ett lager av bröd igen. Sedan blandar du 2 dl majonnäs och 2 dl gräddfil till en röra och bred den över hela smörgåstårtan. Sedan är det dags för det riktigt roliga – nämligen garnering! Ett exempel på garnering av smörgåstårtan är att skiva en gurka i tunna skivor och sätt fast dem runt hela smörgåstårtan. Ovanpå den klassiska smörgåstårtan kan du till exempel ha skinka (cirka 200 gram), ost (cirka 200 gram i skivor), vindruvor (cirka 100 gram) samt machésallad. Ett sista tips är också att låta den stå minst ett dygn innan du serverar den för då blir den nämligen extra saftig och god!