Att hitta kvalitetssäkrade hemsidor

Onlinelistan är en väl etablerad tjänst som granskar och kategoriserar hemsidor av olika slag, för att förbättra användarupplevelsen och även förfina de träffar och resultat som skapas via olika sökmotorer. Det är alltså ett redskap som används av webmasters som vill ha mer seriös trafik till sina hemsidor. Genom att anmäla sin hemsida för granskning hos Onlinelistan görs en oberoende bedömning av dess innehåll. Om sidan blir godkänd så listas den bland andra pålitliga hemsidor i samma kategori, och kommer därmed att hamna högre upp bland träffarna när en person söker på sidans nyckelord. Detta kan generera mer trafik till hemsidan, och därmed i en del fall leda till större intäkter genom t.ex. reklam och sponsorer.

Två saker att känna till om sökmotorer

  • En sökmotor är sällan helt opartisk när det kommer till att presentera träffarna för den som har gjort en sökning. Ofta presenteras sponsrade sidor först, följt av de mest besökta träffarna. Om man har en nystartad hemsida är det alltså inte helt enkelt att synas bland sökresultaten, och då kan det vara en bra boost att listas tillsammans med etablerade sajter.
  • Genom att associeras med träffar som sökmotorn “känner igen” kan en nyetablerad hemsida få betydligt fler besökare än vad man skulle haft utan denna koppling. På så sätt får man större spridning bland internetanvändarna, och i regel så leder denna synlighet till större omsättning.

Onlinelistan för olika branscher

Från början fokuserade en föregångare till Onlinelistan på att göra en seriös katalog av hemsidor från en mängd olika branscher. Behovet fanns då för att sökmotorerna inte var särskilt utvecklade ännu, och mängden dåliga träffar som kom upp i en sökning var överväldigande. Denna katalog användes sedan som redskap när man förbättrade sökmotorerna, vilket gav sidorna som var listade där en stor trovärdighet. De hemsidor som associeras till samma register får alltså en chans till lite draghjälp av dessa giganter, och kan på så sätt etablera sig snabbare. Idag vänder sig Onlinelistan till bl.a. samhällssektorn, IT, datorer, politik, men har också hemsidor som är av rent fritidsintresse.