Billiga cyklar för alla stilar

Billiga cyklar för alla stilar

Det finns som bekant flera olika sorters cyklar att välja mellan i cykelbutiken. Om du bor i en stad är sannolikheten stor att du gör bäst i att skaffa en cykel som är byggd för att framföras på vägar. Ger du dig ofta ut på turer i cykelspår som är belägna långt ifrån de asfalterade vägarna, kan en mountainbike vara den cykeltyp du behöver. Dessa är några av de vanligare cykeltyperna du kan stöta på i jakt på billiga cyklar:

  • Standardcykeln, även kallad stadscykeln. Detta är en gammaldags enväxlad cykel med fotbroms (du trampar bakåt för att bromsa). Den är bra för att på fritiden eller till vardags cykla runt på stan, så länge du inte stöter på branta backar eller andra hinder.
  • BMX-cykeln. Detta är en typ av cykel som har en låg profil, vanligtvis med 20-tums däck. Denna enväxlade cykel är främst till för tävlingar i BMX-cykling längs banor och spår. Den har ofta fälgbromsar på både framdäcket och bakdäcket, som du styr med hjälp av ett reglage på styret.
  • Racercykeln. Denna typ av cykel är som gjord för att framföras i hög hastighet på asfalterad väg. Racingcykeln är tillverkad för att möjliggöra cykling i en hög hastighet och har en låg vikt. Racercykeln har också ett nedsänkt styre för att ge cyklisten en mer aggressiv sittställning.
  • Touringcykeln. Touringcyklar är istället framtagna för att ge en ökad komfort och för att kunna bära packning. De har tyngre komponenter och är därför mer hållbara, och har dessutom fästen för bland annat pakethållare och stänkskärmar. Touringcykeln ger en mer upprät åkställning än racercykeln, och kan antingen ha ett nedsänkt styre precis som racercykeln eller ett mer aerodynamiskt sådant.
  • MTB-cykeln. En mountainbike är gjord för att användas i terräng, och har därför en mer kompakt ram, bredare däck och ett högre styre för en mer upprätt sittställning. Eftersom de ofta används i brantare terräng, har denna typ av cykel ofta ganska låg växling. Det finns olika typer av mountainbikes som är framtagna för olika syften, såsom downhill och cross-country. De är också populära att använda som en allt-i-allo-cykel, tack vare cykelns mångsidighet.