Varför byta till plastband från stål?

Varför byta till plastband från stål?

En av de stora skillnaderna mellan plastband och stålband är att ett plastband återhämtar sig från utsträckning på ett annat sätt. Ett bra exempel på ett användningsområde då plastband lämpar sig bättre än stålband är timmer. Band av polyester kan förvisso lättare gå sönder än band av stål, men plastbandets förmåga att sträcka ut sig och återhämta sig från denna utsträckning gör att det är mer effektivt för att säkra timmerlass än vad stålband är. Timmer är som bekant tungt, krymper något när det torkar och lasten sätter sig därför ofta under själva transporten.

När ditt företag byter från stålband till plastband av polyester är det lätt hänt att medarbetarna fokuserar på bandets brytstyrka. Även om denna styrka är en viktig faktor kan ett band av polyester trots att det inte är lika starkt som ett band av stål ofta hålla lasten på plats bättre än ett stålband. Detta tack vare dess förmåga att sträcka ut sig och att återhämta sig från utsträckningen. I detta hänseende liknar plastbandet på sätt och vis ett gummiband.

Plastband är framtiden

På senare år har tillverkare av plastband kunnat framställa band av en hög kvalitet och med en hög styrka. Traditionellt sett har den faktor som förhindrat vissa företag från att byta från kraftigare stålband till plastband varit den teknik som fanns tillgänglig vad gäller de verktyg som används för att fästa ett plastband. På senare år har dock stora framsteg gjorts på området. Nu har verktyg som klarar av även de största och tyngsta plastbanden introducerats på marknaden. Det är dessutom så att dessa nya verktyg inte bara fungerar, utan ofta fungerar bättre än de verktyg som finns tillgängliga för de stålband som de ersätter.

Många av de ledande tillverkarna av verktyg har börjat inse att stålbanden börjar bli omoderna. Därför använder de allt större resurser till att ta fram nya verktyg för plastbandning istället för verktyg för stålbandning. Resultatet av detta är att verktygen för stålbandning ofta har en äldre design, eftersom verktygen för plastbandning är de som allt fokus ligger på. Plastband är framtiden och läget att byta till dessa är nu det rätta!