Då bör du låna pengar och då bör du inte göra detta

När du har hamnat i en liten ekonomisk knipa kan du vilja ta ett litet lån. Genom att låna pengar kan du nämligen få tillgång till en slant utan att behöva ha ett sparkonto eller en buffert. På så vis kan du använda pengarna som du lånar för att betala några av dina större utgifter. Men värt att komma ihåg är att dessa lån inte är gratis utan i själva verket kostar pengar. Dessutom bör du ha ett specifikt syfte i åtanke när du skickar in din låneansökan.

Med detta sagt kan det ibland vara ett bra alternativ att låna pengar för utgifter av olika slag. Till exempel kan du använda de pengar som du lånar till att betala av andra skulder, köpa en bil eller liknande. Läs mer här eller läs vidare så berättar vi när det kan vara värt att göra detta och när du bör avstå!

3 situationer då du kan vilja låna pengar och 3 ändamål att undvika

När du tar ett privatlån eller liknande kan du med fördel använda pengarna för att:

  • Betala av andra skulder. Du kanske har flera lån att betala och då kan det vara smart att konsolidera dessa skulder genom att ta ett större och billigare lån.
  • Täcka oförutsedda utgifter. Om du har hamnat i en knipa kan du behöva ta ett lån för att kunna betala räkningarna.
  • Finansiera ditt fordonsköp. Att finansiera ett fordonsköp med lånade pengar behöver inte nödvändigtvis vara en dum idé.

Däremot bör du försöka undvika att använda pengarna för att:

  • Betala för utgifter i ditt företag. Om du vill låna pengar för att kunna betala utgifter i ditt företag bör du istället ta ett företagslån.
  • Finansiera investeringar. När du tar ett blancolån kan du använda pengarna till vad än du vill. Men att finansiera investeringar med lån är väldigt riskfyllt och du riskerar att förlora hela det investerade beloppet.
  • Betala kontantinsatsen på din bostad. Det är generellt sett inte att rekommendera att du betalar kontantinsatsen på en bostad med lånade pengar. Hela syftet med detta belopp är att du som köper en bostad inte ska skuldsätta dig alltför mycket till följd av bostadsköpet.