Du kan välja att få privat hemtjänst i Göteborg

Har du eller en äldre person i din närhet svårigheter att utföra vardagliga uppgifter i hemmet? Om så är fallet finns hjälp att få i form av privat hemtjänst i Göteborg. De företag som erbjuder dessa tjänster kan nämligen vara behjälpliga på flera olika sätt. Till exempel kan de hjälpa till med hushållssysslor, personlig hygien eller att hjälpa dig i och ur sängen.

Vad är privat hemtjänst i Göteborg egentligen?

Hemtjänst är ett ganska brett begrepp som innefattar en rad olika tjänster. De olika tjänsterna syftar till att hjälpa dig att bättre ta hand om dig själv och din bostad. Detta för att du ska kunna fortsätta bo hemma under en längre tid och därigenom även fortsatt vara självständig.

Det finns flera olika tjänster som är tillgängliga och dessa kan därmed matchas mot ditt behov. När det kommer till kommunal eller privat hemtjänst kan du bland annat få hjälp med att:

  • komma i och ut ur din säng
  • tvätta dina kläder
  • förbereda dina måltider
  • städa din bostad.

Dessa tjänster erbjuds vanligtvis utan att du behöver komma överens med företaget om ett långsiktigt åtagande. Till exempel kanske du bara behöver hjälp med olika uppgifter i din vardag i samband med att du håller på och återhämtar dig från en sjukdom eller skada. När du sedan mår bättre igen kanske du inte längre behöver denna extra hjälp.

Behöver jag betala för dessa tjänster?

Ja, privat hemtjänst i Göteborg kommer till en viss kostnad. Så är även fallet med den kommunala hemtjänsten. Det är helt enkelt kommunens biståndshandläggare som gör en bedömning av huruvida du är i behov av dessa tjänster eller inte. Kostnaden för tjänsterna är dock densamma även om du väljer att anlita en privat utförare. Så du betalar inte företaget direkt utan betalar istället en avgift till din kommun.

Tack vare Lagen om valfrihetssystem (LOV) har du möjlighet att själv välja den utförare som ska utföra tjänster åt dig inom ramen för hemtjänst. Om du till exempel bor i Göteborg eller Mölndal kan du därmed välja att anlita en privat lokal som är verksam i ditt lokalområde.