Du kan vilja ge presentkort som gåva till chefen eller kollegorna

Julen är den stora årstiden för gåvor och mängder av medarbetare runt om i landet passar då på att skänka bort saker till personer i sin närhet. Till exempel kan du vilja ge ett presentkort som gåva till din chef eller dina kollegor. Men är detta verkligen någonting som du bör göra eller vad rekommenderar egentligen experter på HR?

Det kan vara ganska snårigt att ge gåvor till kollegor och chefer

Det här med att ge bort julklappar på jobbet är faktiskt ett område som ibland kan vara ganska snårigt. När slutet av året börjar närma sig med stormsteg kan du känna dig stressad över det hela. Du kan vilja ge presentkort som gåva till dina kollegor eller till din chef. Men är detta verkligen den optimala presenten? Och hur mycket pengar bör du egentligen lägga på julklapparna?

Allra helst bör du hitta en julklapp som visar att du bryr dig om och uppskattar mottagaren av gåvan. Du kan se din gåva som ett sätt att visa att du verkligen gillar att jobba med din kollega eller för din chef. Däremot behöver gåvan inte alls vara särskilt påkostad eller ge dig en massa ångest.

Två viktiga tips till dig som vill ge bort ett presentkort som gåva

När du vill ge bort ett presentkort som gåva till någon på arbetsplatsen bör du ha vissa saker i åtanke:

  • Tajmingen är A och O. Tajmingen är allt när det kommer till att ge bort julklappar eller andra gåvor på jobbet. Det kan till exempel se ganska suspekt ut om du ger din chef en påkostad och generös gåva precis innan det årliga lönesamtalet. Då kan gåvan framstå som ett sätt att försöka muta dig till ett större lönelyft. Hela situationen kan då bli jobbig för såväl dig själv som för chefen ifråga.
  • Gå inte överstyr utan sätt en budget. Det är viktigt att du sätter en budget för gåvan så att inte det hela går överstyr. Till exempel bör du kanske inte överstiga 300 kronor per gåva när du köper julklappar till dina kollegor eller chef. Ofta är omkring 200 kronor per julklapp en ganska lagom nivå för de allra flesta.