Festlig stämning med påskägg

Storhelgen närmar sig med stormsteg och många ser fram emot att få lov att fira påsken med nära och kära. Oavsett om man arbetar under helgen eller ej är det alltid väldigt uppskattat med påskgodis på jobbet, och vad är då bättre än att beställa härliga påskägg, fyllda med klassiska svenska lösgodis-sorter? Dock kan man fundera över vad påskens alla traditioner egentligen kommer ifrån.

Däremellan kommer fastan…

Att ge varandra ägg med godis är såklart en relativt ny tradition, men att äta god mat i riklig mängd till påsken har man gjort i många hundra år. Traditionen med påskmat kommer av att man enligt kristendomen ska fasta i omkring fyrtio dagar innan påsken, och sedan bryta fastan med en rejäl fest. Det passar bra att förlägga fastan till februari och mars, eftersom man då ofta hade ganska skralt med mat efter vintern. Man uppmanades att avstå från t.ex. kött, ägg och sötsaker, utom på söndagar. Idag är det ovanligt att kristna fastar på detta sätt, men många uppmärksammar fastan genom att avstå från något och t.ex. istället skänker sina shopping- eller fikapengar till bättre behövande.

En hare som värper ägg

Påskharen är faktiskt inget annat än ett prank som har spritt sig över stora delar av världen, och såhär kom den till: Vårens ankomst ledde till att hönsen på gården började värpa bättre, och i och med den traditionella fastan gick det inte åt så många ägg innan påsken. Äggen togs tillvara och sparades för att få vara huvudnumret i påskfirandet, från början på matbordet. I 1600-talets Tyskland började man tänka om, och använde istället några ägg som rekvisita då de fick vara harägg som gömdes ute i trädgården. De vuxna skapade denna äggjakt för att skoja med barnen, men med tiden har äggjakt blivit ett festligt inslag för alla i familjen. I många fall har man också gått över från hönsägg till godisfyllda ägg.

Två bra skäl att beställa färdiga påskägg

  • Påsken är ofta en hektisk tid, både privat och på arbetsplatsen, och därför underlättar det mycket att kunna beställa sitt påskgodis online.
  • Slipp arbetet och pysslet med att sortera och fördela godiset rättvist — med färdiga påskägg är det bara att leverera dem.