Infraröd bastu – ett alternativ på små ytor

Infraröd bastu - ett alternativ på små ytor

Att äga en infraröd bastu har blivit mer och mer populärt på senare år. Hälsofördelarna från de infraröda strålarna har varit kända sedan länge. De gör att värmen tränger djupare in i kroppen, vilket effektivt lindrar till exempel stelhet och spända och ömma muskler.

En annan fördel med att skaffa en infraröd bastu är ytan. I och med att de inte behöver ett klumpigt aggregat i sig, kan utrymmet optimeras. Värmepaneler kan monteras i sittplatser utan att vara i vägen, utan att kompromissa med effektiviteten.

På marknaden finns till exempel en byggsats som är 210 cm hög, 110 cm djup och 120 cm bred. Det här är tillräckligt för två personer, som kan ha benutrymme där ett bastuaggregat skulle ha varit. Även om det inte är enorma ytor som sparas, så kan det vara avgörande för den som inte har så mycket utrymme i hemmet att laborera med.

En annan fördel med en liten bastu är att det blir billigare. Inte bara i inköp, utan även i drift. En infraröd bastu är generellt redan billig i drift, och är den liten blir det i sammanhanget försvinnande små summor som läggs på elräkningen.

Köper man en liten infraröd bastu är det bra att ha höjden i åtanke. Många av de byggsatser som finns på marknaden tillverkas i Asien, och har en höjd på 190 cm. En total höjd på 190 cm innebär en invändig takhöjd på omkring 175 – 180 cm, vilket många svenskar anser vara för lågt. Nöjer du med dig den här takhöjden kan du dock spara en del på priset. De högre modellerna kostar inte bara mer att tillverka i material, utan kan även vara i en design som tillverkas i mindre skala, och därför bli något dyrare. Samtidigt är det något som ska tjäna dig under lång tid, så en god idé är givetvis tänka långsiktigt.

Vilka tillbehör kan ingå i paketen till en infraröd bastu?

Det här varierar givetvis. Många byggsatser kommer med många attiraljer. Till exempel kan följande ingå:

  • Ljudanläggning med en eller flera högtalare. Dessa kan ofta styras med Bluetooth.
  • Belysning på insida (läslampa till exempel) och spotlights på utsidan.
  • Kontrollpanel med LCD-display.
  • Timer- och Temperaturstyrning.
  • Luftrening och ventilationslucka.

Lycka till, till dig som funderar på att köpa en infraröd bastu!