Konsten att låna smart

Konsten att låna smart

Att ta ett lån från banken är något som de flesta av oss är i behov av vid något tillfälle i livet. Det kan vara lån till att köpa bostad, bil eller båt. Det kan även vara lån till mindre saker så som en ny soffa, kylskåp eller mobiltelefon. Ibland händer saker i livet man inte kan förutse, och då kan man behöva ett lån för att hitta en snabb lösning. Då är det fördelaktigt att ha viss grundläggande kunskap om hur kreditlån fungerar.

Vad är ett kreditlån?

Termen kreditlån kan verka förvirrande eftersom att en kredit och ett lån egentligen är två ord för ungefär samma sak. Att betala något på kredit innebär att du får varan eller tjänsten direkt men du betalar senare, antingen hela beloppet eller enligt en avbetalningsplan med ränta. Ett lån kan även vara mer långsiktigt så som när man köper bostad. Oavsett om det gäller lån till bostad eller mindre lån till köp av teknologi så behöver du räkna med att betala en ränta. Ränta kallas det du betalar för att få låna pengar från banken och beräknas oftast enligt en viss procent per månad som du lånar pengarna. Generellt går det säga att lån från kända banker till inköp som bostad eller för studier brukar innebära en låg ränta och mindre lån för privata inköp utan säkerhet brukar innebära en högre ränta. Beroende på hur lång tid du tar på dig att betala tillbaka ett lån så blir det dyrare, eftersom att du varje månad betalar för att få ha de lånade pengarna från banken eller kreditinstitutet.

Välj en seriös kreditgivare

I dagsläget är marknaden av kreditgivare stor, det ger dig dels fördelarna av att välja en kreditgivare som är seriös och har bra villkor. Du kommer å andra sidan behöva gott om tid för att göra ett informerat val och noga kunna läsa företagens villkor. Några enkla tumregler för dig själv är att alltid tänka igenom vad du behöver pengarna till. Kan du betala tillbaka dem fort? Om du inte kan ta ett privatlån med låg ränta, ser du till att ta ditt kreditlån från ett seriöst kreditinstitut. 
En del konsumenter ser kredit som en ekonomisk fälla. Det kan bero på att de som inte har koll på vad de spenderar lätt köper mer saker än vad de faktiskt kan betala i efterhand. Att ta ett lån eller en kredit innebär ett stort ansvar. Låna aldrig mer pengar än vad du känner att du kan betala tillbaka inom en rimlig tid!