UGL utbildningar tränar främlingar på feedback

UGL utbildningar kan närmast liknas vid upplevelser mer än traditionella utbildningar. En kurs av detta slag är nämligen en resa där du som deltagare får möjlighet att utforska din egen och andras roller i ett gruppsammanhang. En grundläggande förutsättning för dessa kurser är att deltagarna inte känner varandra sedan tidigare. Det gör nämligen att feedbacken blir mer ärlig och öppen.

Tänk dig själv hur det vore om du skulle ge feedback till en kollega. Du skulle då behöva ta lite mer hänsyn till kollegans känslor och hur denne skulle ta till sig feedbacken. Du skulle helt enkelt göra en bedömning av risken med din feedback och kostnaden för att vara helt ärlig mot kollegan. Det är inte nödvändigtvis något dåligt men för att verkligen utveckla sig själv och andra behöver man träna på att ge och ta feedback i en grupp bestående av främlingar.

Vad är en UGL-utbildning?

UGL är en förkortning vilken står för Utveckling av Grupp och Ledare. Detta är en grundläggande ledarskapsutbildning som riktar sig till alla som vill fördjupa sina kunskaper i ledarskap och gruppdynamik. Här får du lära dig mer om medarbetarskap och även hitta din egen roll i grupper.

Utbildningen härstammar från Försvarsmakten och deras grundkurs för aspirerande officerare. Från alla första början var det dock USA:s militär som plöjde ner betydande resurser i forskning kring ledarskap. De försökte hitta ett sätt att skapa en bättre ledarskapsutbildning.

Försvaret tog sedan tills sig av denna tanke och utvecklade den vidare. Detta skedde under 1970-talet i en kurs där konceptet kring UGL vidareutvecklades. Ändamålet med detta var att ge våra svenska befäl en grundläggande utbildning i ledarskap. Befälen skulle även få en förståelse för de faktorer som tillsammans bidrar till att bilda effektiva team. Även konflikthantering samt olika människotyper och deras agerande samt reaktioner tas upp i utbildningen.

UGL-utbildningar skiljer sig generellt sett inte åt

Innehållet i olika UGL-utbildningar skiljer sig inte åt. Däremot kan kvaliteten på utbildningarna variera utifrån följande faktorer:

  • handledarnas kompetens och erfarenhet
  • den miljö där kursen äger rum
  • deltagarnas motivation och intresse för kursen
  • sammansättningen av gruppen