Kläder för jakt och träning

När man befinner sig i naturen under höst och vinter är det viktigt att vara rätt klädd. Visst gäller detsamma även under vår och sommar, men ett misstag under dessa årstider innebär sällan det obehag och den risk för förkylning som fel kläder vintertid gör. Att ha jaktkläder kan för vissa innebära att varje plagg skall ha specifika funktioner eller material. I en bredare definition handlar det helt enkelt om kläder som är lämpliga vid jakt. Det finns några saker man kan tänka extra mycket på när det gäller denna typ av aktiviteter.

 • Värme
  
Kläderna skall hålla värmen och kunna erbjuda bra isolering även när det är fuktigt. Detta bidrar till en bra kroppstemperatur och minimerar risken att kylas ner.
 • Fuktavvisande
  Det är ofta fuktigt och blött när man är i naturen under hösten. Vidare bildas kondens snabbt. Här är det viktigt att man har kläder i material som andas och som håller borta eventuellt regn eller annan fukt. Det finns jaktkläder i nya material som är utformade för att hantera allt som händer i skogen
 • Flera lager
  Att ha många lager är ett klassiskt tips som alltid gäller. På detta sätt kan man enkelt justera temperaturen och samtidigt undvika att värme försvinner bort från huden. Det finns en rad olika plagg som fungerar utmärkt som lager på lager skikt.
 • Underställ
  Det är inte bara vid minusgrader ett underställ kommer väl till pass. Även när man befinner sig i plusgrader och fuktig miljö kan detta underlätta. Dels behöver man mindre antal lager i övrigt när man har ett underställ. Dels kan man vara säker på att man inte går omkring och är fuktig på kroppen. Det finns underställ både i funktionsmaterial och i naturmaterial. Vad som känns bäst är individuellt och någonting man får testa.

Hatt och mössa

Vid jakt är det viktigt att man syns ordentligt! Även om man har bra kommunikation är det avgörande att man inte utsätter sig för risker i onödan. Jaktolyckor sker varje år på olika sätt. Att ha en bra mössa eller hatt som även visar att man är jägare är effektivt. Det är dessutom bra med en mössa för att hålla kroppsvärmen som annars kan tendera att försvinna snabbare än tänkt när man befinner sig i skogen.