Köpa nyckelfärdigt attefallshus eller bygga själv?

Det finns olika tillvägagångssätt att välja mellan när du vill uppföra ett attefallshus på din tomt. Du kan till exempel välja att köpa ett nyckelfärdigt sådant eller att bygga det från grunden. Däremellan finns även alternativet klimatskal, vilket är ett slags mellanting. Här berättar vi mer om de olika alternativen och hjälper dig att göra ett bra val!

Vill du bygga ditt attefallshus från grunden eller inte?

Som vi redan har varit inne på finns det ofta flera olika nivåer att välja mellan:

  • Totalentreprenad. Totalentreprenad är ett slags all inclusive för attefallshus. Om du väljer detta alternativ ingår precis allt i priset. Du får ett nyckelfärdigt hus och även allt annat runt uppförandet av huset ingår. Alla de entreprenadarbeten som grund, markarbete samt VA- och elinstallationer ingår i priset. Även projektledning under projektets gång samt slutkontroll ingår.
  • Nyckelfärdig modul. Detta är ett populärt alternativ som många väljer. Till skillnad från ett klimatskal är denna modul färdigbyggd invändigt. Markarbeten, VA- och elinstallation samt vissa andra åtgärder återstår dock fortfarande.
  • Klimatskal. Ett klimatskal är ett stort steg upp från ett ritningspaket. Här får du ditt hus levererat i en modul som är nyckelfärdig samt isolerad såväl invändigt som utvändigt. Du behöver dock ordna med VA- och elinstallationer samt bygga klart det invändiga i huset.
  • Ritningspaket. Detta är såklart det billigaste alternativet. Om du väljer att köpa detta paket får du ritningen för det aktuella attefallshuset. Du sköter själv allt från att göra en bygganmälan hos kommunen till att skaffa virke och bygga hela huset. Detta alternativ lämpar sig bäst för dig som är väldigt händig och vill kunna uppföra det lilla huset till lägsta möjliga kostnad. Här är den arbetsinsats som krävs av dig såklart som allra störst.

Så väljer du mellan nyckelfärdigt hus eller ej

Om du vet vad du gör och är bevandrad i husbyggen kan du köpa ett ritningspaket. Men för de allra flesta villaägare är det bättre att behöva göra mindre jobb än så. Därför är vår välvilliga rekommendation att du väljer mellan antingen ett nyckelfärdigt attefallshus eller totalentreprenad. Den gyllene medelvägen för den händige är att köpa ett klimatskal och “bara” bygga färdigt de invändiga delarna av huset!